Jedním z takto u nás postižených jídel je také guacamole, které je přitom tak jednoduché na přípravu, že ho zvládne udělat i malé dítě. Nyní si proto představíme deset klasických a zásadních chyb, kterých se lidé při přípravě guacamole ve své nevědomosti nejčastěji dopouštějí.
10 nejběžnějších chyb
- Použití nezralého avokáda: Avokádo je pro toto jídlo zcela klíčovou surovinou. Musí být tedy dokonale vyzrálé. Poznáte to tak, že je při sevření v dlani měkké a současně pružné.
- Vynechání, nebo záměna limetkové šťávy: Vždy a za všech okolností používejte jen a pouze čerstvě vymačkanou limetkovou šťávu. Žádný citron a žádná šťáva z lahve.
- Nesmyslné přidávání surovin: Nelze popřít, že existují moderní a velmi povedené varianty guacamole, ve kterých najdeme netradiční ingredience. Není to však o tom, že vynecháme rajčata, cibuli a koriandr a nahradíme je slaninou, sýrem a bazalkou.
- Nečerstvé suroviny: Jedním z pilířů dokonalosti tohoto jídla je absolutní čerstvost všech surovin. To platí naprosto pro vše bez výjimky.
- Příprava dopředu: Tímto navazujeme na předchozí bod. Guacamole se připravuje vždy čerstvé a po dokončení se ihned podává. Neděláme ho hodiny a už vůbec dny dopředu. Hotové je za chvíli a není k tomu žádný důvod.
- Vynechání koriandru: Faktem je, že koriandr nechutná všem. Bez něj to ale není guacamole. Zůstane vám jen nějaký avokádový dip.
- Použití běžné cibule: Není cibule jako cibule. Ta běžná je v tomto případě zcela mimo. Sáhnout musíte po některé ze sladkých bílých cibulí.
- Šetření se solí: Přemíra soli není pochopitelně ani trochu zdravá, ale u tohoto receptu nesmíte se solí prioritně šetřit, protože je silným nositelem chuti.
- Rozmačkání avokád dohladka: Avokáda se musí rozmačkat tak, aby vytvořili pastu s hrudkami, čímž je dosaženo jedinečné textury. Nedělejte s nich hladký krém.
- Neochutnání: Naprosto každé jídlo je před servírováním nezbytné ochutnat a týká se to i guacamole. Možná mu totiž k dokonalosti může chybět ještě špetka soli, pár kapek limetkové šťávy nebo kousíček chilli papričky.