Už naši předkové před staletími dokázali ocenit úžasné spojení chutí vín a sýrů. Byli to nejprve Francouzi, Italové a Řekové, poblíž jejichž vinic se začaly stavět malé sýrárny. Později se tento gurmánský zvyk rozšířil do celé Evropy. Většina laických konzumentů má ovšem potíže s výběrem vhodných sýrů k vínu, a proto přinášíme pár rad, jak se zorientovat alespoň v obecné rovině této otázky.
Dávno neplatí pravidlo, že k sýrům se hodí pouze vína bílá. Pravdou je, že k uzeným sýrům jdou krásně i vína červená, podávaná v době optimální zralosti. Ovšem pro všechna platí, že by měla mít plný buket. Chystáte-li se podávat svým hostům sýry s bílou plísní, dopřejte jim k nim lehké polosuché Rulandské šedé, nebo André. Kozí sýry si budou libovat ve společnosti ovocitých růžových ale i bílých vín, jako je například Veltlínské zelené, nebo Ryzlink vlašský. Polotvrdé sýry holandského typu kombinujte s Rulandským šedým, Sauvignonem, Chardonnay, nebo ryzlinkem rýnským. Balkánský sýr, moravský bochník a ovčí sýry doplní svou říznou chutí Sylvánské zelené. Pokud dojde i na sýry tavené, hodí se k nim například Ryzlink. Sýry s modrou plísní uvítají víno polosladké, jakým je například Tramín a polosladká chuť Muškátu se velmi dobře snoubí se sýry typu žervé a mascarpone.
Sýry můžete s vínem konzumovat přímo při posezení s přáteli, ale u francouzského typu stolování přichází kombinace těchto dvou lahůdek na úplný závěr stolování, kdy je navíc podáváno také ovoce jako jsou jahody, fíky, kuličky hroznového vína a nesmějí chybět ani velmi oblíbená jádra vlašských ořechů, jejichž nahořklá chuť se skvěle doplní s kvalitním vínem i sýry všech typů.
Přejeme vám šťastnou volbu, při výběru a mnoho krásných chvil strávených ve společnosti těchto lahůdek.